PL EN DE
Artykuły
Kuchnia w praktyce
Kuchnia w praktyce

Kuchnia musi sprawdzać się w codziennym użytkowaniu. Dlatego powinna być przede wszystkim  funkcjonalna i dostosowana do potrzeb jej użytkowników. Jak w takim razie urządzić kuchnię,  żeby była nie tylko ładna, ale i wygodna?

Prawidłowe, zgodne z zasadą ciągu technologicznego rozplanowanie kuchni polega na właściwym  rozmieszczeniu urządzeń i zapewnieniu między nimi wystarczająco długiego odcinka blatu. Uczenie mówiąc  sprzęty w kuchni, tj. lodówka, blat, zlew, płyta grzejna to ciąg  technologiczny, którego elementy  spełniają różne funkcje: obróbka wstępna (część między lodówką a zlewem), mycie i zmywanie (zlew),  obróbka czysta (zlew-kuchenka), obróbka cieplna (kuchenka) i wykańczanie potraw (blat w pobliżu kuchenki).  Są to najważniejsze strefy w kuchni, dlatego dobrze je zaprojektuj podczas urządzania. Zasada tych stref nie jest to wydumaną teorią – to zasada sprecyzowana w Polskiej Normie, którą  posługują się projektanci.

Prawidłowe, zgodne z zasadą ciągu technologicznego, rozplanowanie kuchni  polega na właściwym rozmieszczeniu urządzeń oraz na zapewnieniu między nimi odpowiednio długiego  odcinka blatu. Jak urządzić kuchnię, jak rozplanować blat i zabudowę? Blat może w kuchni przybierać  kształt litery L, U, a czasami nawet G.
Najłatwiej jest, gdy wszystkie strefy łączy jeden blat. Ale  wygodna może też być kuchnia z dwoma równoległymi blatami lub z wyspą. Ważne jest, by pomiędzy lodówką  a zlewem oraz zlewem a kuchenką znalazła się płaszczyzna do pracy i odstawiania naczyń i potraw, a  urządzenia nie były od siebie zbytnio oddalone.

W mniejszych kuchniach najpopularniejsze jest łączenie  wszystkich stref ciągłym blatem. Przy planowaniu rozmieszczenia urządzeń w kuchni można skorzystać  z zasady trójkąta roboczego, która mówi, że ergonomiczne i wygodne dla użytkownika jest ustawienie  podstawowych urządzeń kuchennych (zlewu, lodówki i kuchenki) w wierzchołkach trójkąta narysowanego  na rzucie pomieszczenia. Łączna długość jego ramion nie powinna przekraczać 7 m.