PL EN DE
Przepisy i kulinaria
Francuskie rurki z budyniem
Francuskie rurki z budyniem

SKŁADNIKI:
Składniki na rurki:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
Białko i cukier do smarowania

KREM:
0,5 litr mleka,
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 żółtka,
Około 1-2 łyżki cukru (wg uznania)
¼ kostki masła

 

 

 

<p style="\\\\&quot;text-align:" justify;\\\\"="">PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie rozwijamy. Dzielimy na około 16 pasków. Każdy pasek zawijamy na foremki do rurek. Zawinięte rurki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (180°C). Pieczemy do zrumienienia. BUDYŃ: Część mleka należy zagotować z cukrem. Resztę wymieszać z żółtkami, mąką i budyniami. Ugotować budyń. Do ciepłego wtłoczyć masło. Gorącym kremem napełniać upieczone rurki. Odstawić do ostygnięcia.