PL EN DE
Przepisy i kulinaria
Pheasant hunter
Pheasant hunter

SKŁADNIKI:

Bażant, sól, pieprz, 3 ziarna jałowca, cytryna, 5 dag pieczarek, 
natka pietruszki, 8 szalotek, 4 łyżki oleju Wielkopolskiego, szklanka bulionu, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

Sprawionego ptaka natrzeć wewnątrz solą wymieszaną z pieprzem i potłuczonym jałowcem; z zewnątrz posypać solą i pieprzem, pokropić sokiem z połowy cytryny i zostawić na pół godziny. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i udusić w oleju Wielkopolskim. Natkę i szalotki posiekać i usmażyć na oleju Wielkopolskim. Następnie zmieszać z pieczarkami. Tą masą nafaszerować bażanta i zaszyć. Odłożyć do lodówki na 3 dni. Przed upieczeniem do wnętrza ptaka włożyć łyżkę oleju Wielkopolskiego. Wstawić do gorącego piekarnika i piec polewając olejem Wielkopolskim aż bażant zmięknie. Z upieczonego bażanta wyjąć farsz i włożyć do bulionu, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową, startą skórką z cytryny oraz tłuszczem z pieczenia. Wcisnąć sok z pozostałej połówki cytryny, wymieszać i polać ptaka na półmisku.

Porcja dla 4 osób.